Mi történjék az őszi lombbal?

Mi történjék az őszi lombbal?

Sok kertészkedő embernek okoz fejtörést az őszi lomb eltakarítása.

A leghasznosabb volna a fák és cserjék lehullott leveleit (a diófák és a vadgesztenye fák leveleinek kivételével) komposztálni, mert a levelek gyorsan elkorhadnak és belőlük igen jó minőségű szerves anyag képződik.

Ha azonban komposztkazal készítésére nincs lehetőségünk és nem rendelkezünk komposztálóládával sem, akkor más megoldást kell keresni.

Elégetni és ezzel szervetlenné degradálni az értékes szerves anyagokat nagy pazarlás lenne, ezért a kertek gondozói többségükben zsákba gyűjtik a lehullott lombot, amely azután komposztálótelepre vagy – rosszabb esetben – a kommunális szemétbe kerül.

Őszi kert

Jó módszer az, ha a lombot a kert őszi ásásakor a talajba forgatjuk, mert ez tavaszig elkorhad és humusszal gazdagítja a talajt. Ha még egy kevés, komplex műtrágyát is hint rá a gazda, akkor teljes értékű tápanyag-utánpótlást végzett!

A dió- és vadgesztenyefák lombja gátolja a talajban élő mikrobák tevékenységét, ezért célszerű e fák lombját külön komposztálni. Erről bővebben itt olvashatnak: https://hobbikert.hu/magazin/lehet-e-komposztalni-a-diofak-levelet.html

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR